Hendrikus Arnoldus Linders

hart

Herdenk Hendrikus Arnoldus Linders door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Hendrikus Arnoldus Linders
Voornaam
Achternaam Linders
Beroep Metselaar, voeger.
Geboortedatum 31 juli 1902
Geboorteplaats Venray
Overlijdensplaats Velsen, Hoogoventerrein.
Overlijdensdatum vrijdag 27 november 1942
Begraafplaats Alkmaar, Algemene begraafplaats

 

 

 

Alkmaarse Courant van 1942 (Overlijden) en 1937 Damclub W.D.O.

 

 

Hendrikus verhuisde op 12-04-1923 van Tilburg naar Limmen. Bij zijn huwelijk, een jaar later, verhuisde hij naar Alkmaar. Hij werkte als voeger en metselaar. Het gezin woonde op verschillende adressen en uiteindelijk op Uitenboschstraat 25 Alkmaar. Hendrikus was secretaris van de Alkmaarse Damclub W.D.O.

Op 27 november 1942 werkt hij voor de buitenfirma Gebroeders Bilder metselaars uit IJmuiden op het Hoogoventerrein in de buurt van de watertoren als plotseling het luchtalarm afgaat en er bommen vallen in zijn onmiddelijke nabijheid. De watertoren waarop de Luchtberschermingsdienst een uitkijkpost had werd volledig vernield (Hoogovens 1918-1968 blz. 507).

Vijf personen, waaronder Hendrikus, overleven dit bombardement niet. Omdat het drie medewerkers zijn van buitenfirma's, en twee dienstplichtige Rijksduitsers zijn zij niet vermeld op het Hoogovenmonument aan de Wenckebachstraat.

Bij buitenfirma "Gebr. Bilder", metselaars uit IJmuiden was in dienst  Hendrikus Arnoldus Linders. Bij buitenfirma NV Gewapend Betonbouw "De Kondor" uit Amsterdam was in dienst Wilhelmus Johannes Hansen en Willem Geijs. Kapper Erich Wilhelm Steinhäuser uit Alkmaar en Rijstpeller Fritz Paul Ernst Steffens uit Zaandam werden als Rijksduitser verplicht om dienst te nemen bij de LBD, de Luchtbeschermingsdienst. (Zie ook: archief Tata Steel TaCoHo2162).

 

Terug naar:  Bombardementen op Velsen

 

 

Genealogische gegevens.

Hendrikus huwde Alkmaar 24-04-1924 Susanna Geertruida Anthonia de Groot, geboren Utrecht 05-12-1902, overleden. Dochter van Cornelis Albertus Johannes de Groot en Geertruida La Heij.

De ouders van Hendrikus zijn Martinus Hubertus Linders en Maria Cornelia van Bokhoven.