Erich Wilhelm Steinhäuser

hart

Herdenk Erich Wilhelm Steinhäuser door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Erich Wilhelm Steinhäuser
Voornaam Wim
Achternaam Steinhäuser
Beroep Friseur (kapper)
Geboortedatum 28 december 1905
Geboorteplaats Bochum - Werne
Overlijdensplaats Velsen, Hoogoventerrein.
Overlijdensdatum vrijdag 27 november 1942
Begraafplaats Ysselsteyn, Limburg. Block CW Reihe 4 Grab 98

 

 

 

Berichten uit de Alkmaarse Courant van 1937 en 1942.

 

 

Afgaande op de initialen op zijn zeiljopper en bovenstaand artikel over de Z.W.V.U. was zijn roepnaam Willem of Wim.

Wim was kapper en dreef gezamenlijk met anderen tot 21-03-1942 een kapperszaak annex parfumerie- en sigarenwinkel aan de Middelweg 3 te UItgeest. Hij verhuisde op 06-07-1942 naar de Zeswielenstraat 9 Alkmaar. Omdat hij Rijksduitser was werd hij verplicht om bij de Luchtbeschermingsdienst in dient te treden. Hij werd benoemd tot Wachtmeister.

Op 27 november 1942 staat hij waarschijnlijk boven op de watertoren op het Hoogoventerrein als het luchtalarm afgaat en er bommen vallen in zijn onmiddelijke nabijheid. De watertoren waarop de Luchtberschermingsdienst een uitkijkpost had werd volledig vernield (Hoogovens 1918-1968 blz. 507).

Vijf personen, waaronder Wim, overleven dit bombardement niet. Omdat het drie medewerkers zijn van buitenfirma's, en twee dienstplichtige Rijksduitsers zijn zij niet vermeld op het Hoogovenmonument aan de Wenckebachstraat.

Bij buitenfirma "Gebr. Bilder", metselaars uit IJmuiden was in dienst  Hendrikus Arnoldus Linders. Bij buitenfirma NV Gewapend Betonbouw "De Kondor" uit Amsterdam was in dienst Wilhelmus Johannes Hansen en Willem Geijs. Kapper Erich Wilhelm Steinhäuser uit Alkmaar en Rijstpeller Fritz Paul Ernst Steffens uit Zaandam werden als Rijksduitser verplicht om dienst te nemen bij de LBD, de Luchtbeschermingsdienst. (Zie ook: archief Tata Steel TaCoHo2162).

 

Terug naar:  Bombardementen op Velsen

Terug naar:  Rijksduitsers in de IJmond.

 

Genealogische gegevens.

Wim huwde te Uitgeest op 10-02-1936 Neelie Catharina Geertruida Vermeulen geboren 18-10-1911. Drie kinderen werden uit dit huwelijk geboren. Het gezin woonde vanaf hun huwelijk Zeswielenstraat 9 Alkmaar. Na het overlijden van Wim is zijn vrouw met de kinderen teruggegaan naar Uitgeest. In 1984 woonde N.C.G. Steinhauser-Vermeulen op de Hogeweg 163a te Uitgeest.

De ouders van Wim zijn Heinrich Steinhaüser, geboren 17-01-1869, overleden. Gehuwd met Elisa Noll, geboren 18-07-1868, overleden. Ten tijde van het overlijden van Wim woonde zijn moeder Gartenstrasse 2, Limburg an der Lahn.

In het scheepvaartmuseum te Amsterdam liggen de zeiljoppers van Wim en zijn vrouw. "Zeiljopper, heeft toebehoord aan Erich Wilhelm Steinhauser en Neelie Catharina Geertruida Vermeulen. Het echtpaar had een kleine BM met ligplaats Alkmaardermeer. Met deze BM zeilden zij wedstrijden (1931-1942) en tijdens het zeilen droegen zij deze joppers, voorzien van de initialen W en N."

 

Onderstaand document opgesteld door Dr. Büller.

OA 1943-1c 500.jpg

Als doodsoorzaak noteerde Dr. Büller: algeheele  Verbrijzeling van het lichaam (door vliegtuigbom).

 

OA 1943-1-500.jpg

Overlijdensakte van het Standesamt Amsterdam waar tijdens de oorlog de overleden Duitsers werden vastgelegd.