Cornelis Gijsbertus Rietkerk

hart

Een persoon heeft Cornelis Gijsbertus Rietkerk in het hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Cornelis Gijsbertus Rietkerk
Voornaam
Achternaam Rietkerk
Beroep Groenteventer
Geboortedatum 12 juli 1918
Geboorteplaats Vreeland
Overlijdensplaats Tambov, Rusland
Overlijdensdatum zondag 15 april 1945

 

 

 

 

 

Foto van het herdenkingstableau. Bron Hans Wold.

 

Op het herdenkingtableu dat jarenlang in de bestuurskamer van voetbalvereniging De Kennemers hing zijn vijf inwoners van Beverwijk vermeld die omgekomen zijn:

Antonius Adrianus Adelaar,             Pieter Houtkooper,         Cornelis van der Kolk,    

Cornelis Gijsbertus Rietkerk    en    Jan Dirk Semeins.

Het herdenkingstableau was tot nu toe de enige aanwijzing dat hij omgekomen is tijden WO II.


Op 18 maart 2021 werd een document bij ITS Bad Arolsen gevonden waarop vermeld is dat Cornelis Rietkerk van 26-03-1942 tot 23-06-1943 dwangarbeid verrichtte bij de Firma Robert Bosch in Stuttgart-Feuerbach. Volgens deze lijst woonde hij in die periode met meerdere Nederlandse dwangarbeiders op het adres Hohenstaufenstrasse 5 Stuttgart, ongeveer 7km zuidelijk van de fabrieken van Robert Bosch in Stuttgart-Feuerbach.

Een volgend document wat bij ITS aangetroffen werd betreft een verzoek van mevrouw C. Willems-Rietkerk Wijkermeerweg 33 Beverwijk, naar haar broer Cornelis Rietkerk. Op dit formulier is aangegeven dat Cornelis laatst bekende adres "camp Tampo" is, zonder verdere vermelding waar dit camp zou zijn.

 

Op 19 december 2022 schreef C.N. Rietkerk het volgende in het gastenboek:
"Ik lees zoluist dat mijn oom Cornelis Gijsbertus in Duitsland is overleden. Ik weet niet beter dat hij door bevriezing is overleden. Ik herinner me nog dat dit door het rode kruis aan zijn broer (mijnvader, Mathijs Rietkerk) is meegedeeld. Ik zei nog tegen mijn vader: Nu huilt u ook.
Toegevoegd: "Ik ben vergeten te vermelden datmijn oom Cornelis Gijsbertus Rietkerk in Siberië is overleden."

Op het herdenkingsplateau van De Kennemers is Duitsland vermeld als overlijdensplaats. Er is bij genealogische websites niets bekend over het lot van Cornelis Gijsbertus Rietkerk. Met de bovenstaande melding zou het volgende niet onwaarschijnlijk zijn: Op een van de bovengenoemde documenten is "camp Tampo" vermeld. Bekend is dat er bij de plaats Tambov in Rusland een interneringskamp gelegen was genummerd Kamp #188. 

Op internet circuleert een filmpje die voor Kamp Tambov doet denken aan Siberië.

 

Genealogische gegevens.

De ouders van Cornelis zijn Cornelis Gijsbertus Rietkerk, geboren Vreeland 27-07-1882, overleden Beverwijk 1968. Huwde Vreeland 06-06-1902 Dorothea Maria van Dam, geboren Amsterdam 25-12-1881, overleden Beverwijk 27-11-1939.

Bij het overlijden van Dorothea is de familie woonachtig Reguliersstraat 12 Beverwijk.