Pieter Houtkooper

hart

5 personen hebben Pieter Houtkooper in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Pieter Houtkooper
Voornaam Pieter
Achternaam Houtkooper
Beroep Arbeider papierfabriek
Geboortedatum 30 januari 1898
Geboorteplaats Ouddorp
Overlijdensdatum zondag 2 mei 1943
Begraafplaats Onbekend In de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd.

 

 

 

 

 

Foto van het herdenkingstableau. Bron Hans Wold.

 

Op het herdenkingtableu dat jarenlang in de bestuurskamer van voetbalvereniging De Kennemers hing zijn vijf inwoners van Beverwijk vermeld die omgekomen zijn:

Antonius Adrianus Adelaar,             Pieter Houtkooper,         Cornelis van der Kolk,    

Cornelis Gijsbertus Rietkerk    en    Jan Dirk Semeins.

 

 

Zijn naam is vermeld op de bronzen plaquette die ligt bij de papierfabriek van Crown - van Gelder in Velsen-Noord.

 

Zijn naam is ook verbonden aan het Pieter Houtkooperhof te Beverwijk. Raadsbesluit van 9 december 1976.

Pieter Houtkooper werd geboren op 30 januari 1898 te Ouddorp en is overleden op 2 mei 1943 te Bloemendaal. Pieter was werkzaam bij N.V. Verenigde Koninklijke Papierfabrieken de firma Van Gelder & Zonen N.V. te Velsen-Noord. Na de publicatie van de Duitse generaal Christiansen, dat de leden van het voormalige Nederlandse leger terstond in krijgsgevangenschap moesten worden weggevoerd, braken er op 30 april 1943 als protest werkstakingen uit bij Stork in Hengelo. Deze proteststaking breidde zich landelijk uit naar een aantal grote bedrijven, zoals Hoogovens en de papierfabrieken. Pieter Houtkooper had als voorzitter van de plaatselijke fabrieksbond opgeroepen om aan deze staking mee te doen. Hiervoor en om de staking te breken werd Pieter op 2 mei 1943 door de SD gearresteerd en nog dezelfde dag bij Bloemendaal gefusilleerd.

Bron: Een straatje om in Beverwijk van Jan van der Linden (2003)

 

Pieter Houtkooper was lid van onze afdeling Beverwijk-Velsen. Is tijdens de stakingsbeweging in april-mei 1943 gevangen genomen. Eerst is hij overgebracht naar IJmuiden en vervolgens naar het Gestapohol in de
Euterpestraat te Amsterdam en daar tot de doodstraf veroordeeld. Op 2 mei is hij gefusilleerd en daarna gecremeerd te Westerveld. Houtkooper was een der vurigste strijders, die onze Vereniging kent. Hij was 45 jaar, gehuwd en had twee kinderen.

Bron: De gevallenen en De Gevangenen onder de bestuurders en leden van onze vereniging. Uitgave van de Nederlandse Vereniging van Fabrieksarbeiders (sters).   Zie www.ogs.nl

 

Dagblad voor Noord-Holland van 3 mei 1943.

19430503 Dgbld vrNH 6 executies.jpg