Cornelis van der Kolk

hart

Herdenk Cornelis van der Kolk door hem in uw hart te sluiten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Cornelis van der Kolk
Voornaam
Achternaam van der Kolk
Beroep Electrisch lasser
Geboortedatum 15 augustus 1920
Geboorteplaats Wijk aan Zee en Duin
Overlijdensplaats Hurl Duitsland
Overlijdensdatum zaterdag 13 mei 1944
Begraafplaats Beverwijk, Duinrust.

 

 

 

 

 

Foto van het herdenkingstableau. Bron Hans Wold.

 

Cornelis werkte als elektrisch lasser bij Van Gelder en Zonen in Velsen-Noord. Veel personeelsleden van de fabrieken en bedrijven in de IJmond werden in 1942 en later gevorderd voor de "Arbeitseinsatz". Zij werden tewerkgesteld bij bedrijven in Duitsland.

Cornelis werkte in Dinslaken bij de Firma F. Meyer Eisen- & Stahlindustrie. Daar waren ruim 150 Nederlanders tewerkgesteld. Dinslaken ligt op een uur treinen vanaf Arnhem. Een van zijn collega's, Hendrikus van Limbeek, geboren 10-09-1923, woonde 3e Mussenstraat 3 Arnhem en had toestemming om het weekend thuis in Arnhem door te brengen. Cornelis heeft zich, in overleg met de familie Van Limbeek, laten overschrijven van Beverwijk naar Arnhem en reisde zo ieder weekend met Hendrikus mee naar Nederland. Het heeft ongeveer twee maanden geduurd schrijft de familie Van Limbeek in een verklaring.  

Vrijdagavond 12 mei of zaterdag 13 mei reisde Cornelis met Hendrikus naar Arnhem. De trein was halverwege bij Rees waar hij werd beschoten door een geallieerd vliegtuig. Cor werd gewond overgebracht naar een ziekenhuis in Empelrees waar hij is overleden. In de Sterbeurkunde opgemaakt bij het Standesmamt "Rees-Land" in Rees is vermeld dat Cornelis in Hurl is gevallen en woonachtig was 3e Mussenstraat 3 Arnhem.

Bron van het bovenstaande: Documenten van de Oorlogsgravenstichting in het Nationaal Archief te Den Haag.

 

Op het herdenkingtableu dat jarenlang in de bestuurskamer van voetbalvereniging De Kennemers hing zijn vijf inwoners van Beverwijk vermeld die omgekomen zijn:

Antonius Adrianus Adelaar,             Pieter Houtkooper,         Cornelis van der Kolk,    

Cornelis Gijsbertus Rietkerk    en    Jan Dirk Semeins.

 

Zijn naam is vermeld op de bronzen plaquette die ligt bij de papierfabriek van Crown - van Gelder in Velsen-Noord.

 

Begraven.

De Oorlogsgavenstichting was, op grond van documenten uit Rees, van mening dat Cornelis in Millingen Kreis Rees op het vreemdelingen kerkhof begraven was. In werkelijkheid is het anders verlopen.
De ouders van Cornelis werden zeer snel over het overlijden ingelicht. In een document aan de oorlogsgravenstichting schrijven zij: "Onze zoon werkte in Dinslaken en was op reis naar huis toen de trein beschoten werd, werd hij getroffen en in Empelrees  in het ziekenhuis opgenomen en aldaar gestorven. Met veel moeite hebben we toestemming gekregen om hem hier te begraven. De 13de gestorven, de 19de thuis en de 22e mei 1944 begraven."

 

Genealogische gegevens,

Leonardus van der Kolk en Cornelis van der Kolk zijn neven.

De ouders van Cornelis zijn Jacobus van der Kolk, geboren Heemskerk 12-09-1887, overleden 1974. Huwde Heemskerk 11-06-1913 Cornelia Zwart, geboren Heemskerk 19-09-1891, overleden 1972. Beiden begraven Beverwijk Duinrust Algemeen.

De Grootouders van Cornelis en Leonardus zijn Pieter van der Kolk en Maria Magdalena Hamers.