Henricus Gerhardus van Broekhuijsen

hart

6 personen hebben Henricus Gerhardus van Broekhuijsen in hun hart gesloten.

In het gastenboek kunt u uw persoonlijke boodschap opnemen.

Henricus Gerhardus van Broekhuijsen
Voornaam Hein
Achternaam van Broekhuijsen
Beroep Hulpcommies
Geboortedatum 4 december 1919
Geboorteplaats Zutphen
Overlijdensplaats Amsterdam, Rozenoord.
Overlijdensdatum zaterdag 14 april 1945
Begraafplaats Erebegraafplaats Overveen

 

 

 

 

 

Bidprentje van Hein. Bron IJmuider Courant 12-11-2016.

 

Hein is verwisseld met zijn tweelingbroer Nol. Beide waren actief in het verzet. Zij werden op 16-02-1945 gearresteerd en naar de Weteringschans overgebracht. Hein werd op 14-04-1945 gefusilleerd. De Duitsers waren in de veronderstelling dat zij Nol hadden gefusilleerd. Dat werd ook doorgegeven aan de familie.

Er is een straat naar Hein vernoemd, de Van Broekhuijsenstraat te IJmuiden.

 

Op 16 februari 2020 schreef Coen Hamers op facebook:  Vanavond, 16 februari 2020, is het op de kop af 75 jaar geleden, dat de Duitse Feldgendarmerie op verschillende adressen van de BS-groep IJmuiden-Oost binnenviel.

Onder leiding van de "heren" Högt und Ratke werden rond en na 20:00 uur diverse adressen van de groep bezocht. Gevalletje verraad, maar nu 75 jaar na dato nog steeds niet opgehelderd. Cees Post Sr. en zijn zoon Wim Post van de Heerenduinweg, "vader" van der Bosch van de Velserduinweg, Nol en Hein Broekhuijsen, hun zus To en Nol's verloofde Suus de Jager (met rood haar!) werden gearresteerd en afgevoerd.

Vader Post en vader van der Bosch werden nog dezelfde avond na spertijd naar huis gestuurd, de rest belandde via het politiebureau IJmuiden-Oost in de Weteringschans in Amsterdam.

Wim Post werd op 16 april, de verjaardag van zijn moeder, plotseling naar huis gestuurd, Suus Jager werd heengezonden, nadat ze Hannie Schaft hadden opgepakt.

Nol van Broekhuijzen nam de schuld op zich van alle illegale spullen die bij hem thuis waren gevonden, maar zijn tweelingbroer Hein werd op 16 april 1945 gefusilleerd, de rest kwam in mei 1945 vrij.

Cas van der Bosch en Coen Hamers (II) ontsprongen de dans als door een wonder en doken tot 5 mei 1945 onder aan de Wijk aan Zeeërweg, Hans Post dook onder bij de familie Hermans aan de Planciusstraat.

Geplaatst met toestemming van Coen Hamers, waarvoor dank.

 

Zes Velsenaren bevonden zich onder de 53 mannen die op 08-03-1945 bij het theehuis Rozenoord aan de Amsteldijk in Amsterdam werden gefusilleerd als represaille voor de aanslag op Rauter. In totaal vielen er 263 Todeskandidaten door deze aanslag.

Gefusilleerd 08-03-1945:  Pieter Gorter,    Piet Gulikers,   J.A. van der Hijden,     Ko van Leeuwen,  

                                         Nicolaas Molenaar,    Dirk van Rijswijk   J.G. Smitt,    Johann Stokmans.

Gefusilleerd 14-04-1945:     Hein van Broekhuijsen,

Rozenoord was een fusilladeplaats bij theehuis Rozenoord aan de Amsteldijk in Amsterdam, waar op acht verschillende dagen tussen 18 januari en 14 april 1945 ruim honderd Nederlanders werden gefusilleerd. Jaarlijks worden op 4 mei de slachtoffers herdacht bij het monument dat geplaatst werd op de plaats des onheils.

 

Terug naar monument Velsen Plein 1945.

 

Genealogische gegevens.

Hein was verloofd met Gerarda (Grad) Zwanenburg.

De ouders van Hein zijn Gerhardus Broekhuijsen, geboren Zutphen 01-10-1868, overleden. Huwde Deventer 10-02-1904 Arnolda Johanna Maria Wezenberg geboren Deventer 15-07-1879, overleden.